Rundtur til Karlskrona, Kalmar, Öland og glasriget, august 2011

 

 Tirsdag den 23. august startede vi vores tur, vi kørte først til Almö, en lille ø mellem Karlskrona og Ronneby, øen ligger 1,5 km fra fastlandet. Det er nok et af de smukkeste og mest idylliske steder vi endnu har været. Øen er 1760 meter lang og 920 meter bred, der er 145 grunde hvoraf 120 er bebyggede. Der bor 14 familier på øen. Der er også en bondegård på øen. Skærgården starter her ved Karlskrona. Herefter kørte vi til Karlskrona som er en meget hyggelig by med masser at byde på. Karlskrona er den største by i Blekinge med ca. 60.000 indbyggere. Karlskrona blev grundlagt i 1680 som flådestation. Skærgården starter ved Karlskrona med 33 øer ud for kysten. Fra Karlskrona kørte vi til Hasslö som i Sverige kaldes lille Hawaii, en lille ø i den svenske skærgård på 304 hektar, her spiste vi vores medbragte madpakke og nød den smukke udsigt fra havnen. Herefter gik turen tilbage til Karlskrona hvor vi fandt en lille Café, drak vores eftermiddagskaffe og så var det tid til at finde Bussamåla vandrehjem som lå mellem Karlskrona og Kalmar lige uden for en lille by ved navn Vissefjärda, her fik vi vores værelse som var fint og området var også meget flot og fredfyldt. Onsdag den 24. august stod vi op og spiste morgenmad på vandrehjemmet, herefter kørte vi til Kalmar som er en større by. Efter en rundtur i Kalmar og et besøg på slottet som er fra 1100 tallet og som i 1700 tallet blev brugt som fængsel. Vi besøgte også domkirken som er fra 1660, bygget i Italiensk barok stil og som er en af de få bygninger der vidner om Kalmars storhedstid i 1600 tallet. Herefter kørte vi til Öland som  er 137 km. Lang og 16 km. Bred med en lille mølle i hver anden baghave, vi kørte helt ud på sydspidsen og var oppe i fyret som står helt ude på spidsen og som var meget højt, men en fantastisk udsigt. Efter denne rundtur på den sydlige halvdel af Öland kørte vi tilbage til Kalmar for at spise middag, vi fandt en hyggelig restaurant og fik lidt god mad. Så gik turen tilbage til Vandrehjemmet i Bussamåla. Efter en god nats søvn pakkede vi alt vores grej og sagde farvel til Vandrehjemmet. Vi kørte til Vissefjärda sø og nød naturen her. Herefter gik turen til Glasriget, først til Orrefors glasværk, herefter til et par mindre glasværker og til slut besøgte vi Kosta Boda glasværk hvor vi så produktion af glas og kunst. Efter denne lille rundtur i glasriget kørte vi til Korrö vandrehjem som er bygget op omkring et lille samfund fra 1600 tallet, alle huse er bygget omkring vandløbet og kværn og mølle blev drevet af vandet. Næste stop var en lille by ved navn Bro som også ligger ved en smuk sø, her lavede vi vores kaffe og spiste en kanelbolle fra den lokale bager. Herefter gik turen hjemad mod Hanaskog. 3 herlige dage i den svenske natur var overstået og 800 kilometer tilbagelagt.

 

 

Billeder fra Almö

Almö er nok et af de smukkeste steder vi har været, billederne lever ikke helt op til virkeligheden.

 

Kirken og kirkesøen i Vissefjärda.

 

Kirken i Karlskrona.
Fredrikskirken fra 1720

 

Glaspusteren i Kalmar.

Glaspuster værksted og forretning i en gammel vævling i Kalmar.

 

Karin foran en skulptur i Kalmar.

 

 

Kalmar slot

Slottets historie går tilbage til 1100-tallet

1100-tallet: Kalmar Slot blev opført i slutningen af 1100-tallet som værn mod sørøvere i Østersøen og bestod oprindeligt af et rundt fæstningstårn, som senere blev omgivet af en forsvarsborg.

1200-tallet: En ny stor borg opføres på stedet.

1300-tallet: I 1397 var Kalmar slot ramme for en af de vigtigste politiske begivenheder i Nordens historie: dannelsen af Kalmarunionen (1397-1523) - en politisk union bestående af Danmark-Norge og Sverige under ledelse af den danske Dronning Margrete 1. (1353-1412).

1500-tallet: I denne periode oplevede Kalmar Slot sin glansperiode, og slottet fik sit nuværende udseende. Den svenske konge Gustav Vasa (1496-1560) og to af hans sønner, Erik 14. og Johan 3., ombyggede middelalderborgen til en kombination af stærk forsvarsfæstning med volde, bastioner og mure, og et klassisk renæssanceslot. Frem til Roskildefreden (1658) gik den dansk-svenske grænse syd for Kalmar, hvilket øgede behovet for en stærk, svensk fæstning til at holde danskerne på afstand.

1700-tallet: Kalmar Slot blev brugt som fængsel.

 

Domkirken i Kalmar.
Kirken er fra 1660 i barok stil.

 

Øland
Øen Øland er flad som en pandekage med et rigt fugleliv. Fyrtårnet og udsigten herfra og de små møller der står over alt på øen.

 

Bussamåla Camping og vandrehjem. Klik her for at se deres hjemmeside.
Her ses vandrehjemmet hvor vi boede.

 

Vissefjärda sø i helt blikstille vejr.

 

Glasproduktion på Kosta Boda glasværk
Glaspusteri med serieproduktion.

 

Eftermiddagskaffe på en rasteplads ved en lille sø.

 

  Luk siden