Historien om den svensk røde farve Faluröd

 

 

 Svensk rød eller som det hedder i Sverige Faluröd (rödmylla) er en slamfarve, eller et spildprodukt. Navnet fremkommer af de røde pigmenter fra Falu kobberminerne. Takket være pigmentets sammensætning har den en konserverende virkning på træhusene i det nordiske klima.

Faluröd har eksisteret siden 1500 tallet, i 1600 tallet var det et tegn på rigdom da men på den tid ikke malede sine huse.

I 1800 tallet blev det hvermand eje og rigtig mange svenske huse blev malet Faluröd. På dette tidspunkt blev den røde farve også et klassesymbol, alle bønder og almindelige menneskers huse var Faluröde, dette var den billigste form for maling.

De rigere landmænd, lægen, skolelæren og andre bedre stillet godtfolk malede deres huse og herregårde gule, denne farve var meget dyrere. Dog blev alle lader og andre bygninger malet med Faluröd fordi denne farve konserverede træet bedre og var billigere.

Malingen fremstilles ved at koge bl.a. vand, hvedemel, linolie med det røde pigment fra kobberminen. Det røde pigment kommer af dårlig kobber som med tiden smuldre og denne rödmull indeholder ud over kobber også jern, kvarts og zink. Herefter brændes denne rödmull og først nu får man den røde farve som blandes med de andre ingredienser.

Den originale Faluröd eksporteres i meget begrænset omfang da man forventer det røde pigment er opbrugt omkring år 2090

Skrevet af Lasse Rasmussen /jan2013 Copyright.

 

Her er Karin i gang med at male skuret Falu-rødt.

 

 

  Luk siden